• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Emina Talić-Hakanović i Almedina Spahić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Svako dijete bez izuzetka posjeduje ogromne biološke potencijale, koji su neprocjenjiv resurs za razvoj djeteta, ali i resurs za razvoj i progres cijelog društva. Kao odgajatelji imamo veliku privilegiju, sreću i blagodat da te potencijale držimo u svojim rukama, ali i veliku odgovornost da ih razvijamo. Kada radimo na razvoju potencijala svakog djeteta bez izuzetka, ne radimo samo na humanizaciji odgojno-obrazovnog procesa i ne pripremamo djecu samo za njihovu ličnu sretnu i uspješnu budućnost, nego ih pripremamo i za sretnu i uspješnu budućnost cijelog čovječanstva.

Zato je izuzetno važno da kao odgajatelji maksimalno vodimo računa o individualnim mogućnostima, interesovanjima i potrebama djece, te da u skladu sa njima biramo sadržaje i metode koje su bliske djeci - u skladu sa njihovom prirodom, da ih učimo istinskim vrijednostima, korisnim praktičnim vještinama, da stvaramo njihove zdrave navike, potičemo razvoj kreativnosti i kritičkog mišljenja.

Potrebno je osigurati još niz okolnosti kao što su demokratski i nehijerarhijski odnosi, klima saradnje i međusobnog prihvatanja, otvorenost sredine za promjene, spremnost na učenje i vlastito mijenjanje, ali i ovladavanje strategijama, metodama i postupcima koji otvaraju mogućnosti za razvoj potencijala djece.

U našem vrtiću smo svjesni da pored svih strategija, metoda i postupaka, ako želimo raditi u skladu sa prirodom djeteta, uvijek se vraćamo na metodu igre. Dječija igra nije samo metoda nego se tretira kao način postojanja djeteta, tj. kao osnovni oblik dječije aktivnosti, kojom dijete najprirodnije i najslobodnije zadovoljava svoje potrebe za kretanjem i aktivnošću. Kroz igru dijete razvija svoju kreativnost, motoričke sposobnosti, ali, također, i logičko – matematičko, te induktivno i deduktivno zaključivanje, formiraju se pojmovi o vezama koje postoje u stvarnom svijetu.

Zato u našem vrtiću realiziramo aktivnosti i projekte u kojima djeca uče kroz igru i na taj način proizvodimo mnogo osmijeha i sreće svaki dan.

KRATAK OPIS PRAKSE
"Medo putuje u Švedsku" je projekat iz oblasti interkulturalnog odgoja, te ima za cilj upoznati djecu predškolskog uzrasta sa vrijednostima prvenstveno vlastite kulture, a potom i sa važnosti i vrijednostima drugih kultura, kao i poštovanje prema drugom i drugačijem. Projekat je zamišljen tako da se jedan plišani medo sa ruksakom pošalje na putovanje u drugu predškolsku ustanovu, konkretno u predškolsku ustanovu u Švedskoj. U ruksaku medo nosi suvenire i slike koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, kao i pisma drugara iz BiH za drugare u Švedskoj. Zadatak djece koja su ugostila medu jeste da zajedno sa medom u ruksaku vrate suvenire i slike koji predstavljaju njihovu državu Švedsku. Ovo je samo pilot-projekat kroz koji smo željeli analizirati i unaprijediti ideju, nakon čega je planirana realizacija projekata: "Medo putuje do vrtića u ZE-DO kantonu", "Medo putuje do vrtića u Bosni i Hercegovini", "Medo putuje do naših komšija/susjeda" i "Medo putuje cijelim svijetom". Dakle, svake pedagoške godine bi se realizirao po jedan projekat, a sve ukupno bi trajalo 5 godina. Realizacija je odgođena zbog pandemije i rizika da se virus prenese putem radova i poklona.

Priprema: MEDO PUTUJE U ŠVEDSKU - INTERKULTURALNI ODGOJ

Pogledaj praksu
20 Decembra, 2020
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram