Edina Gafić

Profesorica predškolskog odgoja

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Generacija koju smo upravo ispratili u školu nije samo posebna, oni su naša nada da su promjene na bolje moguće.

Kratki opis prakse:

Završne svečanosti smatraju se svojevrsnom krunom trogodišnjeg rada sa djecom predškolskog uzrasta. Ogajatelji i djeca žele pokazati roditeljima koliko su toga naučili u vrtiću, pokazati kreativnost, zajedništo, drugarstvo i još mnogo toga. Često su te svečanosti splet recitala, vokalnih izvođenja, plesova i kratkih scenskih igara koji se pripremaju i uvježbavaju u toku mjeseca maja. Ponekad, memorisanje sadržaja proizvede kontraefekat, djeci zna biti dosadno na probama, jer sadržaji su uglavnom poznati od ranije. Ideju o novom pristupu potekla je od djece, željeli su pokazati mamama i tatama ono u čemu su najbolji. Realizovali smo dramsku predstavu „Kapetan John Peoplefox“ i odigrali je u pravom, malom teatru a na „velikoj premijeri“ prisustvovalo je preko dvjestopedeset gledalaca. Sam put je bio magičan jer je omogućio djeci da prekorače određene granice koje postoje u stvarnom životu i da se jako dobro zabave. Publika je doživjela katarzu, djecu su gledali posve drugim očima: ponos, nevjerica, oduševljenje. I pitanje: „Kako su uspjeli?“

Priprema: Dječije dramsko stvaralaštvo u poticajnom okruženju

20 Avgusta, 2019


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by DOC.ba. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku