• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Dubravka Kekić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Istražujući sopstvenu 15 godina dugu praksu u vrtiću ističući nova znanja ipristupe u radu ,podržavam i podstičem v/ o rad u kojem se djeca aktivno uključuju u proces planiranja i stvaranja, pruzajući im podrsku u relizcij inovih ideja , zadovoljstvo da mogu sami da osmisle i kreiraju procto u kojem borave i na taj nacin budu aktivni, samostalno rade, istražuju i sami izgradjuju svoja saznanja. Sve to uz građenje odnosa podrške ipovjerenja i želje da se osjećaju sretno i zadovoljno.

Kratki opis prakse:

Primjenu STEM pristupa u v/o radu započeli smo ispitivanjem dječijih interesovanja (intervjuisanjem djece), izborom ishoda na osnovu čega su nastale teme: Životinjski svijet ;Svemir i;Saobraćaj ;. Ključne aktivnosti djece bile su vezane za istraživanje – posmatranje, prikupljanje i predstavljanje podataka, a kojima smo povezali matematiku, prirodne nauke i tehnologiju. Završna aktivnost i bitan aspekt ovog pristupa, bilo je sumiranje dostignuća ishoda projekta. Stem pristupom u v/o radu djeca su razvijala naučne vještine: posmatranej ( upotreba čula); upoređivanje(mjerenje, brojanje); klasifikovanje (grupisanje, sortiranje); mjerenje (procjenjivanje od oka, korištenje nekonvencijalnih i konvencijalnih mjera); predstavljanje podataka ( u formi ček-liste; tabele, grafkikona, crtež, mape); i definisali hipoteze, predpostavke i vjerovatnoće. Koristili su kolekciju osmišljenih didaktičkih sredstava: Zavrti skup,; Šarena kocka skupovi, Zavrti spiner - sabiranje, Grafikoni Tabele za bilježenje Matematičke zavrzlame; Gradimo naš grad -mjerenja, podaci, Putujemo svijetom; – crtnje putanja, Hobotnica, Mašina za sabiranje i sl. Didaktičko okruženje definisali smo kroz, metemat.-saznajno- istraživačke centre, centre uloga i saobraćajni centar.Roditeqi su kroz radionicu 1+1=3 kontinuiranim učešćem u istraživačkim zadacima krzo radionicu Slavimo učenje uvidjeli dječija dostignuća. Tokom projekta posjetili smo centar Robokids i upšoznali djecu sa osnovama programiranja i robotike. Djeca su uz pomoć mapa (koje su sami pisali) i robota, uz korištenje tableta, putovali po karti svijeta. Vaspitači su obogatili metode rada sa djecom, strategije posmatranja, djece i svoga rada ( kroz formativno pračenje djece i taksonomsk tabelu ishoda učenja) i uvidjeli da su intenzivnije podsticali viši stepen kognitivnih procesa (analiziraju, procjenjuju, kreiraju). Rezultati primjene STEM pristupa pokazuju koliko su važne edukacije, ishodi učenja koji planiramo, aktivnosti i metodički pristupi koje primjenjujemo u radu sa djecom, a koje ćemo nastaviti implementirati planirawem i relaizacijom v/o rada. STEM pristup omogućio je svima nama da se ozbiljno igramo matematikom jer je 1+1=3.

Priprema: PROJEKAT SLAVIMO UČENJE

Pogledaj praksu
8 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram