Dijana Sulejmanović

PSIHOLOGINJA

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Moj cilj je omogućiti učenicima s kojima radim da samostalno brinu o svom mentalnom zdravlju, da se razvijaju bez anksioznosti i da nauče izboriti se sa svakom razvojnom krizom koju imaju. Želim da izrastu u odgovorne, kreativne i ambiciozne ljude koji se ne plaše boriti se za ostvarivanje svojih snova, čak i onda kada im se čini da se ne mogu pomjeriti s mjesta i da je svaki njihov trud uzaludan. Nastojim biti uz moje učenike od prvog susreta sa školom, prilikom testiranja za upis u prvi razred i tzv. „male škole“ pa sve do male mature kada napuštaju ono što su smatrali drugim domom devet godina i odlaze pronaći sebe. Psihološko-edukativne radionice nisu samo formalnost koja se odradi da se popune sati, to su prilike kojima se podjednako raduju i djeca i ja, kada otvoreno razgovaramo o svemu što ih muči, tražimo rješenja koja su ostvariva i zajedno planiramo kako da ih realiziramo. Psihološka sekcija, čiji sam voditelj već dvije godine, najaktivnija je sekcija u našoj školi i namijenjena je mlađem uzrastu kako bi, kroz igru, razvijali svoju ličnost i naučili kako da postanu samopouzdani, otvorenog uma, bez predrasuda prema bilo kome.

KRATAK OPIS PRAKSE
Psihološka sekcija okuplja 20 članova – učenika od trećeg do šestog razreda. Jednom sedmično, nakon redovne nastave, članovi sekcije se okupljaju i realiziraju ono što su isplanirali tokom sedmice – obilježili smo Dan djece s Down sy i Dan mentalnog zdravlja. Snimili smo i kratki film o važnosti heroja, koji je titlovan na engleski jezik. Naučili smo i 15 slova na Brajevom pismu te nastavljamo s učenjem ostalih, nakon čega planiramo učiti znakovni jezik. Razlog učenja Brajice nije samo sticanje nove vještine, nego i razumijevanje osoba s poteškoćama, učenje načina kako komunicirati s onima koji ne razumiju naš način komuniciranja te razvoj fine motorike i kreativnosti.

Priprema: Psihološka sekcija

Preuzmi pripremu
24 Jula, 2018


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by DOC.ba. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku