• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Dijana Galić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Učenici svakodnevno provode znatan dio vremena u školi gdje stječu raznolika znanja, razvijaju razne kompetencije, uče o sebi i drugim ljudima, te imaju mogućnost doživljavanja uspjeha i neuspjeha. Školska iskustva određuju stavove prema obrazovanju i znanju, uvjetuju motivaciju za buduće učenje. Škola treba pomoći učenicima u procesu otkrivanja i razvijanja vlastitih talenata kroz nastavni proces i izvannastavne aktivnosti. Učenicima je potrebna velika podrška nastavnika, stručnih suradnika i roditelja u prepoznavanju svojih talenata, mogućnostima korištenja i usavršavanja njihovih talenata kroz razne nivoe školovanja, a jednog dana i karijere kroz koju će rasti kao osobe i stručnjaci, dajući svoj doprinos društvu i okolini. Odluku o budućem zanimanju nije lako donijeti, posebno djeci, koja često mijenjaju mišljenja o tome što bi željeli u životu raditi. Smatram da ih treba na vrijeme educirati i otvoriti vidike, pomoći pri odabiru zanimanja, ujedno i upisa u srednju školu, bez nametanja nečije volje (roditelja, brata, sestre, prijatelja). Potrebno je usmjeravati ih prema onome što oni žele, isticati važnost odabira posla koji vole raditi u skladu sa svojim sposobnostima, vještinama i mogućnostima. Pri donošenju odluke bitno je da učenici poznaju zahtjeve određenog zanimanja, opis poslova, uvjete rada, mogućnosti zaposlenja, mogućnost napredovanja, također i nedostatke određenog zanimanja.

KRATAK OPIS PRAKSE
Rad u izvannastavnim aktivnostima s učenicima završnih razreda me motivirao na ovu praksu. U razgovoru s djecom 8. i 9. razreda o njihovim interesima i željama za budućim zanimanjem uvidjela sam da nemaju dovoljno informacija ni saznanja. Želeći im proširiti vidike na zanimanja koja se nude pri upisu u srednju školu organizirala sam radionice u suradnji s kolegicom. Radionice za izbor zanimanja su održane tijekom godine najčešće petkom iza nastave. Predavači su bili stručne osobe različitih profila zanimanja, nastojali smo pozvati ljude iz lokalne zajednice koji su svoje zvanje stekli po završetku škole, te profesore i učenike pojedinih strukovnih škola. Uvijek je model najbolji pokazatelj, ono što vidimo, čujemo i osjetimo pomaže nam da stvorimo jasniju sliku za nešto što želimo prihvatiti ili ne prihvatiti. U dogovoru s predavačima o temi pripremali smo prostor za održavanje radionica, potreban materijal i sredstva za postizanje cilja. Iako su interesi djece za pojedina zanimanja različiti, svi su s oduševljenjem prihvaćali radionice, aktivno su radili i dolazili u doticaj sa novim stvarima. Nakon svake radionice smo vodili bilješke o njihovim dojmovima, međusobno su komunicirali i isticali su što već znaju, što su novo saznali i što bi još željeli saznati. Krajem travnja učenici su iskazali svoje želje, po grupama i u parovima izradili su plakate o zanimanjima za koja su se opredijelili. Anketa ,,Moje zanimanje“ na početku godine i nakon radionica nije bila ista.
Radionice su pomogle učenicima da sami donesu odluku o željenom zanimanju.

Priprema: MOJE ZANIMANJE / MOJ IZBOR

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram