• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Diana Lučar

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Da li se ja uopšte vidim u školi kao socijalni radnik...bilo je moje pitanje kada sam prije par godina počela da radim u školi. Imala sam osjećaj da je škola skučeno mjesto za mene,da tu nema prostora za nešto više od savjetodavnih razgovora sa djecom,njihovim porodicama i zaposlenim u školi.

Ali ,nije tako. Mi smo svoj identitet dobili našim obrazovanjem ,dobili smo zvanje socijalni radnik. I kao takvi,imamo mogućnosti djelovati i poštovati osnovne principe naše djelatnosti ,naš integritet nebitno u kojoj se ustanovi nalazili. Empatija je naša pokretačka snaga. Znam da niko nije svemoguć,da ima čarobni štapić da otkloni svačije probleme ,ali vrijedi pokušati. I pokušaj je nešto što vodi ka nečemu .

Tako i ja ,pokušavam,trudim se da i u druge podstaknem da daju svoj doprinos. Sve počinje željom pojedinca a može da završi voljom grupe. Čovjek nikad nije sam.

Dajem doprinos svojim primjerom i djelima , i nadam se da utičem na razvoj humanosti kao važne životne vrijednosti.

Nije mala stvar biti socijalni radnik u školi. Ponekad smo spona škole,porodice:škole, institucija ;nastavnika porodice i sl. Nekad smo dio procesa ,plana a ponekad glavni nosioci. A sve radi dobrobiti djece. Tu smo da sa djecom i njihovim porodicama podijelimo kako lijepe tako i loše trenutke. Da učimo zajedno,rješavamo nesuglasice među vršnjacima a i da učimo da svi budemo bolji ljudi.

Sama volja da se pomogne , ponekad je dovoljna . Pokretačka snaga je najsnažnija....

KRATAK OPIS PRAKSE
Kao socijalni radnik u školi prema svom području djelovanja najčešće radim sa djecom i porodicama koji su po svom ekonomskom statusu u stanju socijalne potrebe. Živimo u društvu koje ima velik broj porodica u stanju socijalne potrebe i veoma je teško svima pomoći. Ovim ,želim podijeliti svoje iskustvo kako smo jednu ideju uspješno pretvorili u djelo. Pokrenuta je i realizovana akcija za izgradnju novog porodičnog doma. Sagrađena je kuća ali ja radije kažem „Izgrađen je dom“, sigurno i toplo mjesto.

Humanitarna akcija je pokrenuta sa ciljem da se šestočlanoj porodici J.sagradi sigurniji i uslovniji dom . Zbog klizišta koje se pojavilo , došlo je do urušavanja kuće, te su svi bili životno ugroženi. Ideju za ovu akciju je podržala direktorica škole , što je omogućilo da se preduzmu sljedeći koraci. Ostvarena je saradnja sa institucijama na lokalnom nivou , sa privatnicima i pojedincima, javnim i kulturnim ustanovama,naravno i medijima. Zajedničkim snagama organizovane su dvije donatorske večeri ,humanitarna priredba i koncert, fudbalska utakmica. Sav prihod je uplaćen na račun i izgradnja je započeta. Zbog brdovitog terena, tempo izgradnje diktirali su vremenski uslovi, ali je na kraju sve uspješno realizovano.

Priprema: Humanost je u svima nama

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram