Brankica Radonjić

BIBLIOTEKARKA

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Tokom profesionalne prakse u učionici kao profesor i nastavnik maternjeg jezika i sada kao stručni saradnik/bibliotekar osnovni postulati u radu su mi razvoj kreativnosi i približavanje školskog znanja stvarnom i praktično upotrebnom tj. razvoj funkcionalnog znanja. Takođe, estetika u izrazu -usmenom i pismenom , trebala bi biti imperativ svim predmetnim nastavnicima , kao i razvoj govorničkih sposobnosti. Profesionalne izazove smatram pozitivnim jer učimo jedni od drugih i utičemo na stvaranje profesionalnog okruženja u vremenu u kome sve pa i školstvo doživljava krizu kroz pad sistema vrijednosti. Svako dijete je prilika koju dobar prosvjetni radnik treba prepoznati. Dobar prosvjetni radnik će se potruditi da animira i dobrog i slabijeg učenika da pronađe svoje mjesto u nastavnim i vannastavnim akrivnostima. Dobar prosvjetni radnik je mentor koji svojim znanjem i iskustvom usmjerava učenika na putu do njegovog znanja i iskustva. Inovativna škola podrazumijeva inovativne nastavnike. Time sam se rukovodila osnivajući novinarsku sekciju i redakciju školskog časopisa koji uređujem sedmu godinu. Novinarstvo je zanimanje za radoznale i kreativne i jedno od onih koji utiču na razvoj kritičkog mišljenja, ali i na uočavanje kauzalnih odnosa u tokovima realnog života. Razvoj društvene odgovornosti i socijalne uključenosti kroz ovakve vidove aktivnosti stvara kritičnu masu svjesnih i angažovanih mladih ljudi na kojima ostaje naša budućnost.

KRATAK OPIS PRAKSE
Serijali radio- emisija o inkluzivnom obrazovanju i ekološkoj pedagogiji nastali su u okviru dva školska projekta sa željom da se sa stručnim i savremenim temama upozna šira javnost. Akcenat je stavljen na učešće učenika koji su u saradnji sa mentorom realizovali 18 radio-emisija u svojstvu voditelja. U saradnji sa JP „RadioPrnjavor“ 36 učenika je imalo nesvakidašnje iskustvo rada u savremenom mediju, a naša lokalna i šira javnost je dobila naprocjenjive savjete stručnjaka iz datih oblasti. Učenici su bili angažovani na pripremi scenarija, izboru priloga i kao voditelji svih emisija.

Priprema: Na dobroj frekvenciji

Preuzmi pripremu
Juli 24, 2018


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by Tingea. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku