• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Božo Ilić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Moja pedagoška uvjerenja su da pored teorijskih sadržaja učenicima treba pokazati i primjere iz prakse koji su vezani za te sadržaje i tako povezivati teorijska znanja sa praktičnim. Takođe, nastavni sadržaji treba da prate savremene trendove u nauci i tehnici, tj. učenici ne treba da uče nešto što je prevaziđeno, nego treba da uče ono što je trenutno aktuelno i što se očekuje da će biti aktuelno (kao što su npr. pametne kuće). Pored toga potrebno je učenicima demonstrirati kako neki uređaj ili sistem funkcioniše kako bi lakše shvatili nastavne sadržaje.

KRATAK OPIS PRAKSE
Moja inovacija je predviđena da se koristi kao novo nastavno sredstvo u nastavi iz različitih predmeta, kao što su: električne instalacije i osvjetljenje, elementi automatizacije, programiranje i programski jezici, praktična nastava itd. Pored ovog modela urađeno je i uputstvo za njegovo korišćenje. Primena ovog modela u nastavi omogućava da učenici mogu vidjeti koji elektroinstalacioni materijal i pribor se koristi za izvođenje klasičnih elektroenergetskih instalacija, kao i koje elemente automatizacije treba ugraditi u tu instalaciju da bi se ona preuredila u pametnu. Takođe, učenici mogu vidjeti kako je prema projektu (planu, jednopolnim i montažnim šemama) za manju pametnu kuću izvedena kompletna elektroenergtska instalacija u modelu i kako je ugradnjom dodatnih elemenata automatizacije ta instalacija preuređena u pametnu. Iz uputstva za korišćenje modela učenici između ostalog mogu vidjeti kako je prema odgovarajućim montažnim šemama izvršeno povezivanje elemenata elektroenergetske instalacije i sistema automatizacije u razvodnim kutijama. Takođe, učenicima se može demonstrirati kako funkcioniše elektroenergetska instalacija (uključivanjem i isključivanjem sijalica pomoću jednopolnih, serijskih i naizmjeničnih prekidača itd.) i kako funkcioniše pametna instalacija (kako se uključuju i isključuju prijemnici preko eWelink aplikacije na pametnom telefonu) ili kako se aktivira zvučni i svjetlosni alarm kada se simulira požar, poplava, provala i sl.

Priprema: Model pametne kuće kao novo nastavno sredstvo

Pogledaj praksu
24 Decembra, 2020
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram