• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Berina Šećibović

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Svaki učenik je poseban, jedinstven i neponovljen, jedan novi sasvim drugačiji svijet koji treba upoznavati, ravnomjerno svakodnevno graditi u skladu s njegovim potrebama, mogućnostima, interesima i potencijalima. Potrebno je naučiti ga kako će permanentno učiti, razvijati i izgrađivati sebe kroz cijeli život. Najvažnije je da učenik shvati da smo svi različiti i jednako važni. Zbog toga trebamo ulagati u sebe a istovremeno pomagati i davati drugima. Šta davati? Za početak je dovoljna lijepa riječ, osmijeh i podrška.

Kratki opis prakse:

Ljubav prema djeci je moj glavni pokretač za rad. Iz te ljubavi svakodnevno se rađaju ideje kako se što bolje educirati,obrazovati i osposobiti za rad s djecom. Moja najveća želja je da pobudim što veći interes učenika za učenje, te da znaju samostalno primijeniti naučeno pri rješavanju problema iz svakodnevnog života. S novom generacijom, koju trenutno podučavam, došla sam na ideju da ih postepeno osposobljavam da sami procjenjuju svoja znanja, vještine i sposobnosti. Koristeći tehniku Rubrike (eng. rubric) kao tehniku za formativnu procjenu zajedno ćemo slaviti zajedničke uspjehe i pratiti stepen napretka naše male zajednice u učenju.

Učinkovite informacije koje pišemo u tabelu za formativnu procjenu daju jasne, opisne i na kriterijima zasnovane smjernice koje učeniku omogućavaju da vidi kako napreduje u procesu učenja i šta treba da uradi kako bi krenuo dalje ka ostvarenju zadatih ishoda. Dvije sedmice smo vrijedno radili i, što je najbitnije, naučili značaj i vrijednost tehnike;Rubrike; kao tehnike za formativnu procjenu. Formativna procjena je poznata i kao „procjena za učenje“ jer je njena svrha da poboljša učenje. Ono što je za mene najvažnije je osmijeh na licu svakog djeteta koji pređe iz niže nivoa u viši nivo tokom procesa učenja. Ocjena je tu sasvim sporedna i kao dokimološki faktor relativna, a učenici svakodnevno pokazuju napredak po nivoima postignuća i stiču jasniju sliku o znanjima, vještinama i sposobnostima koje posjeduju. Ostaje nam da svakodnevno procjenjujemo šta učenici znaju, mogu i razumiju!

Priprema: RUBRIKE ZA ĐAKE PRVAKE- Šta je za nas formativna procjena?

Pogledaj praksu
8 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram