• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

BELMA SMAILAGIĆ

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Moja pedagoška uvjerenja se zasnivaju na vjerovanju da svojim ponašanjem i odnosom prema radu, svojom motivacijom, nesebičnim zalaganjem i dobrim raspoloženjem potičete kod učenika razvijanje vrijednosti koje su neophodne jednom obrazovanom čovjeku, a to su razumijevanje, tolerancija, marljivost, strpljenje, pozitivna energija, slobodno i kritičko mišljenje i entuzijazam. Moj rad sa učenicima se također zasniva svega na jednoj velikoj ljubavi prema ovom poslu. Iako radimo u jednom vrlo neuređenom društvu koje niti cijeni, niti motiviše nastavnike, smatram da ništa drugo ne bih mogla raditi sa ovoliko ljubavi. Volim da djecu naučim nečemu, da posmatram njihov napredak i to me ispunjava. U svom radu imam određene prioritete od kojih bih posebno istakla pravednost, veliki entuzijazam i korektan odnos sa mojim učenicima. Želim današnjoj djeci pomoći da iz drugog ugla shvate vrijednost obrazovanja, vrijednost kreativnosti, vrijednost vlastitog proizvoda i da to znaju prezentirati. Želim da ih naučim da stečeno znanje primjenjuju i da eksperimentišu sa raspoloživim digitalnim alatima. Želim da ih potičem na rad sa drugima i da tako razvijaju osjećaj zajedništva ili zajedničkog uspjeha. Ponekad im povjerim teže zadatake u kojima moraju sarađivati da bi stigli na vrijeme odraditi zadatak. Smatram da nastavnik ne smije biti samo nastavnik za jedan predmet, nego se treba angažirati na različitim poljima i tako biti uzor svojim učenicima.
Inspiraciju i motivaciju za svoj rad pronalazim najprije u učionici, u razgovorima sa kolegama kako u svojoj tako i u drugim školama, u čitanju literature, i praćenju modernih obrazovnih tokova. Uspjeh mojih učenika na bilo kojem polju osjećam i svojim ličnim uspjehom i to me također motiviše i daje mi puno snage za dalji angažman.
Uvjerena sam da svako mora dati određeni doprinos boljitku i napretku obrazovnog sistema, tako što će sam osmisliti neke projekte i realizirati ih i time biti primjer drugima.

KRATAK OPIS PRAKSE:
Moja ovogodišnja praksa obuhvata moj rad kao razrednice i saradnja sa učenicima odjeljenja devetog razreda. S obzirom da mi je bilo žao što zbog pandemije nisam bila u mogućnosti da sa mojim odjeljenjem sprovedem mnoge aktivnosti, odlučila sam se za varijantu aktivnosti koje smo mogli realizovati online.
Razgovarala sam sa učenicima na času Odjeljenske zajednice o ideji da napravimo dokumentarni film o online nastavi. Moja ideja se svidjela učenicima i vrlo brzo smo počeli sa realizacijom. Nakon što su mi se prijavili učenici koji su bili zainteresirani za ideju, imali smo česte sastanke preko Meeta i na tim sastancima smo dogovarali dinamiku naših aktivnosti. Radila sam sam učenicima teorijski uvod o pravljenju dokumentarnog filma, gledali smo zajedno neke zanimljive dokumentarce, razgovarali smo o segmentima koji su nam potrebni za izradu, učenicima sam dodijelila uloge (prema afinitetima) i počeli smo sa konkretnim radom. Prvo smo osmislili pitanja koja nam mogu dati odgovore na informacije koje su nas zanimale. Potom smo radili anketiranje učenika i nastavnika, te prikupili i sortirali odgovore. Odgovori su nam bili polazište za pisanje scenarija. Scenarij je doživljavao mnoge promjene, između ostalog i to da smo ubacili i jedan igrani dio koji je dao filmu dodatnu vrijednost. Krenuli smo sa snimanjem u vanrednim okolnostima, montažom, premijerom i objavljivanjem, kao i promocijom.

Web stranica je napravljena kao osvrt na devet godina školovanja. Zajedno sa 3 učenice sam radila mjesec dana na prikupljanju materijala i na pravljenju web stranice.

Priprema: Istina iza ekrana i web stranica

Pogledaj praksu
1 Februara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram