• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Arnes Tufek

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Brojni su putevi do željenog cilja, samo je jedan pravi!
Radeći više od sedam godina u jednom od vodećih preduzeća u oblasti IKT-a i telekomunikacija imao sam priliku biti dijelom implementacije savremenih rješenja u različitim oblastima. Pored implementacije i puštanja u rad, često sam vršio edukaciju krajnjih korisnika za upravljanje instaliranim sistemima, što je bio istinski izazov. Podučavati nekog nečemu potpuno novom je doista zahtjevan zadatak, posebno ukoliko se mora krenuti od samog početka. Vršeći brojne edukacije sve više sam shvatao profesore koji su nas podučavali i sa vremenski udaljene distance divio im se koliko su imali strpljenja, učiti nas osnovnim elementima bilo koje materije.
Danas, koristiti IKT tehnologije, sa moje tačke gledišta znači imati alat u rukama i biti vrijedniji na tržištu rada, pogotovu ukoliko se kombinuje sa jednim od svjetskih stranih jezika. Realizirajući brojne edukacije, osjetio sam kako je biti sa druge strane katedre, koliki je izazov i koliko je plemenit poziv biti učitelj/nastavnik/profesor. Vođen tim osjećajem napravio sam zaokret u svojoj profesionalnoj karijeri i odlučio stati iza katedre i učenike kroz praktičan rad poučavati tehnologiji i svemu onome što ju okružuje.
Kako vrijeme prolazi postajemo zreliji i mudriji. Često se prisjetim indijanske poslovice iz srednjoškolskih dana, „Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojihpotomaka.“ i pokušavam ju prilagoditi vremenu u kojem živimo, govoreći si budućnost nam nisu dali roditelji, već naši klinci. Uistinu je tako, odgajamo ih i obrazujemo, da nas sutra oni vode, jer oni su naša budućnost!

KRATAK OPIS PRAKSE
K&T=C predstavlja skup digitalnih alata (Office 365 - Outlook, Calendar, OneNote, Word, Excel, PowerPoint, Teams, Yammer i Forms) koji:
- omogućavaju učenicima višestruk pristup izvođenju nastavnog procesa,
- čine nastavne materijale dostupnim sa bilo kojeg mjesta,
- pružaju mogućnost za međusobno dijeljenje digitalnih materijala,
- pružaju mogućnost dijeljenja digitalnih materijala sa nastavnikom – domaći zadaci,
- pružaju mogućnost za međusobnu komunikaciju i komunikaciju sa nastavnikom – live,
- pružaju mogućnost postavljanja javnih upita – closed social network (zatvorena društvena mreža),
- pružaju mogućnost uključenja roditelja u svrhu praćenja učeničkog rada i učenja,
- omogućavaju učenicima korištenje brojnih dostupnih gadget-a za rad i učenje (smartphone, tablet, laptop,...) na zabavan, kreativan i inovativan način,
- omogućavaju nastavniku pristup svim učeničkim digitalnim sadržajima sa bilo kojeg mjesta i
- omogućavaju nastavniku kontinuirano praćenje stepena usvojenosti pređenog gradiva.

Priprema: Knowledge & Tools = Cloud

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram