Arnes Tufek

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Brojni su putevi do željenog cilja, samo je jedan pravi!
Radeći više od sedam godina u jednom od vodećih preduzeća u oblasti IKT-a i telekomunikacija imao sam priliku biti dijelom implementacije savremenih rješenja u različitim oblastima. Pored implementacije i puštanja u rad, često sam vršio edukaciju krajnjih korisnika za upravljanje instaliranim sistemima, što je bio istinski izazov. Podučavati nekog nečemu potpuno novom je doista zahtjevan zadatak, posebno ukoliko se mora krenuti od samog početka. Vršeći brojne edukacije sve više sam shvatao profesore koji su nas podučavali i sa vremenski udaljene distance divio im se koliko su imali strpljenja, učiti nas osnovnim elementima bilo koje materije.
Danas, koristiti IKT tehnologije, sa moje tačke gledišta znači imati alat u rukama i biti vrijedniji na tržištu rada, pogotovu ukoliko se kombinuje sa jednim od svjetskih stranih jezika. Realizirajući brojne edukacije, osjetio sam kako je biti sa druge strane katedre, koliki je izazov i koliko je plemenit poziv biti učitelj/nastavnik/profesor. Vođen tim osjećajem napravio sam zaokret u svojoj profesionalnoj karijeri i odlučio stati iza katedre i učenike kroz praktičan rad poučavati tehnologiji i svemu onome što ju okružuje.
Kako vrijeme prolazi postajemo zreliji i mudriji. Često se prisjetim indijanske poslovice iz srednjoškolskih dana, „Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojihpotomaka.“ i pokušavam ju prilagoditi vremenu u kojem živimo, govoreći si budućnost nam nisu dali roditelji, već naši klinci. Uistinu je tako, odgajamo ih i obrazujemo, da nas sutra oni vode, jer oni su naša budućnost!

Priprema: Knowledge & Tools = Cloud

Pogledaj praksu
23 Marta, 2021
Powered by DOC.ba. Copyright © 2020 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: