• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Armin Daguda

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Tjelesni i zdravstveni odgoj kao nastavni predmet konstantno je prisutan u životu mlade osobe, jedan je od rijetkih odgojno- obrazovnih alata koji se koristi od predškolskog uzrasta do visokoškolskih institucija. Igra, tjelesna aktivnost i sport su osnova razvoja zdrave ličnosti u svim aspektima. Vannastavne aktivnosti koje obuhvataju spomenuti prostor igre, tjelesne aktivnosti i sporta kao sastavni dio cjelokupnog odgojno-obrazovnog procesa podjednako su važne za djecu kao i nastavne i treba ih razvijati. Masovne sportsko- rekreativne vannastavne aktivnosti koje se izvode u prirodi, koje nisu opterećene rezultatom, pobjedom ili porazom, koje su multidisciplinarne, koje povezuju mlade ljude u akciji, koje povezuju nastavno gradivo iz više predmeta, koje pozitivno utiču na psihofizički razvoj mlade ličnosti su nezamjenjive komponente obrazovnog procesa. Vratimo se kroz vrijeme unazad, iz škola svi pamtimo sretne trenutke provedene na izletima, ekskurzijama koji ostaju trajno usađeni u memoriju. Mladim ljudima treba pružiti takve programe koji će ih činiti sretnim, zadovoljnim, iz kojih će učiti a da to i ne primjećuju. U eri kada je toliko priče na sve strane kako su mladi opsjednuti tehnologijom, kako sve teže dopiremo do njih i kako je „nekad bilo bolje“ potrebna je konkretna akcija.

Kratki opis prakse:

Planinarske sekcije koje djeluju u nekim školama uglavnom su prepuštene same sebi, baziraju svoj rad na entuzijazmu nastavnika i rade stihijski. Odlučio sam razviti i unaprijediti rad planinarske sekcije u svojoj školi tako što sam program osnovne planinarske škole Planinarskog saveza prilagodio pedagoškim standardima i normama i uzrasnim karakteristikama djece dobi 15-18 godina, napravio izvedbeni i operativni program, napravio pisane pripreme i prezentacije za realizaciju pojedinih tema izplaninarstva i osmislio program planinarskih izleta na kojima bi učenici u praksi primjenili ono što su učili na predavanjima u učionici. Povezao sam se sa planinarima iz planinarskog društva Zlatni ljiljan, koji su odlučili podržati moj rad sa školskom družinom. Program i rad planinarske družine u mojoj školi dobija podršku i od Općine Novi Grad.Postojeći program rada sekcije iz moje škole sam modifikovao, prilagodio osnovnoškolskom uzrastu 13-15 godina i ponudio svim školama u Općini Novi Grad. Program je prezentiran direktorima škola, nakon čega su škole prihvatile da se po ovom programu razvijaju planinarske družine u svim osnovnim školama i dvije srednje škole u Novom Gradu. Planinarsko društvo Zlatni ljiljan, čiji sam član, bi bilo nosilac ovog programa. Uporedo sa podrškom Općine, dobili smo i dozvolu od Ministarstva obrazovanja KS da možemo razviti ideju u školama. Kao planinar, ali prije svega kao prosvjetni radnik, imam plan kako treba raditi sa mladim planinarima.Okupio sam tim stručnih ljudi iz Zlatnog ljiljana, koji su dobili jasne smjernice kako da izvedu program, svi predavači su dobili jedinstvene pripreme tema koje realizuju teorijski sa djecom, a napravio sam detaljni plan realizacije izleta sa svim edukacijskim tačkama koje treba obraditi. Iz matičnih osnovnih škola nastavnici su se dobrovoljno prijavili za učešće u programu i oni će preuzeti organizacijske poslove i vremenom će postati vođe planinarskih družina u svojim školama. Osnovane su planinarske družine u 14 škola u Novom Gradu, više od 400 djece prati teorijsku nastavu jednom sedmično u trajanju od 3 mjeseca i idu na 4 izleta i jedno dvodnevno kampovanje, a cjelokupan program je podržan od strane Opštine Novi Grad. Ovo je već druga godina da planinarske sekcije djeluju po ovom programu, a ove godine Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih je prepoznalo vrijednost ovog programa tako da ovaj model organizacije planinarskih sekcija u školama postaje od ove školske godine obavezan u okviru nastavnog plana i programa trećeg časa tjelesnog odgoja u osnovnim školama Kantona Sarajevo.

Priprema: PLANINARSKE DRUŽINE U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

Pogledaj praksu
8 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram