• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

ANA RODIĆ

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Djeca su nepresušno vrelo ideja. Vrlo često sposobnija od odraslih da izadju iz standardnih okvira razmišljanja i posmatranja stvari i svijeta oko sebe. Upravo mi, prosvjetni radnici, koji dosta vremena provodimo sa djecom treba u sebi da njegujemo to djete. Da se u vlastitom radu i u praksi spustimo na nivo djeteta sa kojim radimo, da ga razumijemo, da izadjemo iz nametnutih formi, obrazaca, stilova rada i promijenimo pristup kada je to potrebno. Ne gurajmo djecu u kalupe, neka se razvijaju po sopstvenim afinitetima, neka uče po njima najprihvatljivijim modelima. Svojim zanimljivim idejama, praktičnim aktivnostima, kreativnim radovima, vlastitim djelovanjima doprinesimo obrazovanju i vaspitanju zadovoljne, samouvjerene, srećne, danas djece - sutra ljudi. Koristimo ta naša neiscrpna vrela ideja sa kojima svakodnevno radimo. Osluškujmo ih , ponudimo im zanimljive načine da savladaju prepreke i uspješno teku svojim koritima.

KRATAK OPIS PRAKSE:
Uvođenje domaćinstva (kulinarstva) u učionicu pod sloganom „Mjerim, važem, mijesim, slažem! Vješto radim pa se sladim!„ započela sam sa 14 učenika svog odjeljenja.
Ideja za ovim pristupom rodila se spontano u želji da učenicima olakšam i približim nastavni sadržaj matematike i temu iz prirode i društva, a u nadi da ću obogatiti i poboljšati kvalitet nastave i povećati nivo znanja učenika.
Suština rada se ogleda u korelaciji nastavnih sadržaja i praktičnoj primjeni tih istih sadržaja kroz rad u domaćinstvu (kulinarstvu). Ovaj način rada može se primijeniti u korelaciji različitih nastavnih predmeta i praktičnim aktivnostima tokom cijele školske godine. Zamislila sam niz radionica u kojima sam integrisala sadržaje različitih predmeta i praktično ih provela.

Priprema: „Mjerim, važem, mijesim, slažem! Vješto radim pa se sladim!“

Pogledaj praksu
27 Januara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram