• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Amna Dervišagić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

“Kad je riječ o predmetu obrazovanja ... mogu samo reći da ga smatram najvažnijim predmetom kojim se mi, kao narod, možemo baviti. - Abraham Lincoln
Naučnici od Aristotela, preko Galilea i Einsteina, pa sve do velikih izumitelja naše generacije dugo su ukazivali na vrijednost znatiželje u procesu otkrivanja i učenja. Osnovna pitanja „Zašto?“ i „Kako?“ uobičajena su u djetinjstvu. Međutim, bez poticaja, prirodna znatiželja može izblijediti dok se “prerušavamo” u odraslu dob. Stvaranje i održavanje zdrave radoznalosti o svijetu oko nas, temelj je cjeloživotnog učenja. Našli smo se u vrlo uzbudljivom trenutku evolucije u obrazovanju. Škole imaju težak zadatak pružanja jedinstvenih i individualnih prilika za učenje, zbog stalnih problema nedostatka sredstava i opreme u učionici. U takvom obrazovnom svijetu i okruženju, podučavanje može postati obični posao umjesto strasti. Današnji učenici žude za smislenim iskustvima učenja, oni žele znati, "kako ću i da li ću ikada znanja koja steknem u školi koristiti u stvarnom svijetu?" U svome radu nastojim učionicu ponovo učiniti inspirativnim prostorom za učenje omogućujući učenicima autentična iskustva učenja tako što uče istražujući, a stečena znanja i vještine primijene i prenesu u druge kontekste, situacije ili okruženja. Omogućavanje autentične nauke i učenja moja je prava strast. Autentično učenje im pruža uvid (da s pravom vjeruju) da ono što rade ima i stvarnu svrhu i valjanost. Obrazovanje je kamen temeljac za rast. Jer samo obrazovan um može donijeti dobre i čvrste odluke za bolju budućnost jedne zemlje. Zato je i nama, nastavnicima, stalno potreban lični rast i edukacija, kako bismo, pokrećući i šireći svoj um, dobili snažne pokretačke faktore za sve velike promjene u obrazovanju.

KRATAK OPIS PRAKSE
Ova godina je godina kojom slavimo 50 godina slijetanja čovjeka na Mjesec, ali i godina za razmišljanje o našoj budućnosti i pripremanje novih misija. Sa jakim naglaskom na proces razvoja kritičkih i kreativnih mišljenja Program Cubes in Space™ nudi učenicima širom svijeta mogućnost da u raketi ili balonu pošalju eksperiment u svemir iz NASA-inih centara. Da, lansirate svoju ideju uz pomoć NASA-e - vrlo cool! Integrativni STEAM-baziran program Cubes in Space™ koji vodi idoodledu inc., u suradnji NASA’s Langley Research Center, NASA’s Wallops Flight Facility i Colorado Space Grant Consortium, donose mladim istraživačima mogućnost da dizajniraju eksperiment koji će biti postavljen u kockicu i poslan u stratosferu i svemir. Drugi dio aktivnosti je projekat EarthKAM: Kad je SallyRide postala prva Amerikanka koja je otišla u svemir, željela je podijeliti pogled iz šatla sa mladima širom svijeta:ako bi NASA postavila kameru u svemir, učenici bi mogli dobiti slike različitih mjesta na Zemlji iz svemira! I učenici naše škole su dobili svoje fotografije napravljene na ISS-u!
Treći dio projekta je učešće u NASA-inom programu „Share Your Apollo Story“. Zadnji dio je webinar u sklopu European Space Talksa.

Priprema: Kockicom na putu oko svijeta

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram