• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Amela Mešić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Uvjerenja sam da je svako dijete inspiracija za kreiranje razvoja kvalitetnijeg društvenog života, a to znači da su nam djeca zapravo učitelji. Upravo zato temelji ranog školskog odgoja i obrazovanja trebaju biti prepoznati u sposobnostima, interesima, mogućnostima i potrebama svakog djeteta. Da bi mogli uskladiti ubrzani razvoj društva s dječjim različitostima, neminovno trebamo kontinuirano podizati kvalitetu odgojno-obrazovnog rada čime bi razvijali potrebite kompetencije učenika. To je moguće samo ako kreiramo poticajnu klimu za rad i suradnju, tj. takvo stimulativno okruženje u kojemu će svako dijete željeti i težiti napretku i većim dostignućima, odnosno u kojemu će osjetiti zadovoljstvo cjeloživotnog učenja i razvoja. Poučiti učenike, pravilno ih voditi kroz njihov kognitivni, socio-emocionalni i fizički razvoj te nadgledati i usmjeravati njihov proces upravljanja vlastitim učenjem predstavlja izazov u pedagoškom radu. Smatram da se kvaliteta može postići samo ako se pedagoški djelatnici kontinuirano zalažu za vlastiti razvoj potrebitih kompetencija koje će im pomoći u razvoju učeničkih kompetencija. Zato se i trudim razvijati vlastite kompetencije, a u isto vrijeme potaknuti učenike i kolege da u svoj rad unose i potiču primjenu kombinacije široke lepeze znanja, kreativnosti i vještina. Putem primjene različitih smislenih i stimulativnih strategija, tehnika i metoda rada, nekadašnje encikopedijsko znanje pokušavam mijenjati razvijanjem učeničkih sposobnosti razumijevanja, rješavanja problema i praktične primjene znanja uz stjecanje umijeća koja pridonose kvaliteti života. U tom radu se jako puno oslanjam na iskustva učenika i njihova relevantna predznanja i pomoć njihovih članova obitelji kao te čitave zajednice, uvažavajući dječje razvojne karakteristike. Kako je moj životni moto da svaka osoba može napredovati i uspjeti biti bolja od same sebe, tako je i moj profesionalni moto da svaki učenik može i treba biti uspješniji danas više nego juče. Cilj mi je zapravo inovacijama u odgojno-obrazovnom procesu poboljšati motivaciju učenika za učenjem, uvažavajući svakog pojedinca i potrebe društva u cjelini.

KRATAK OPIS PRAKSE
U toku provedbe projektne nastave Učimo o prošlosti da bi nam bilo bolje u budućnosti učenici su imali priliku sudjelovati u raznovrsnim jezičkim, matematičkim, likovnim, glazbenim, znanstvenim i tjelesnim aktivnostima sjedinjenim i isprepletenim u pet tjednih tema. Veći dio nastavnih aktivnosti je realiziran za vrijeme nastave, dok je dio istraživačkog rada, podijeljen u šest grupa prema interesu učenika, realiziran u okviru izvannastavnih aktivnosti (proučavanje tradicionalnih običaja – svatova i blagdana, proučavanje odjeće, intervjuiranje i anketiranje...). Aktivnosti su provedene na više mjesta, od rada u učionici, u hodniku škole, školskoj sportskoj dvorani, Trening-centru, u muzejima i samostanu, do aktivnosti u Školskoj ulici i kod kuće, surađujući s roditeljima učenika, kustosima i voditeljima muzeja, slučajnim prolaznicima, ostalim učenicima i učiteljicama škole.

Priprema: Učimo o prošlosti da bi nam bilo bolje u budućnosti

Pogledaj praksu
5 Aprila, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram