• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

ALMEDINA LEVIĆ I SADETA PEZEROVIĆ

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Mi duboko vjerujemo da se u odgojno -obrazovnom procesu mora jednaka pažnja posvetiti i onom dijelu koji se odnosi na odgoj. Često nam se čini da taj dio nekao zaostaje ili potpuno izostane. Svako dijete je individua kojoj treba prići sa one strane i na način na koje njemu najbolje odgovara i pružiti mu ne jednu, već milion prilika, dok god traje njegovo školovanje. Neko dijete će uvidjeti prvu priliku i zgrabiti je, a nekom djetetu će tek neka sljedeća prilika biti primamljiva i pogodna da je prihvati. Čvrsto vjerujemo da je svako dijete dobro u nečemu i svako od nas treba tražiti taj potencijal i pomoći djetetu da se ono u tom svom potencijalu i ostvari. Veoma je važno djecu naučiti da vjeruju u sebe, jačati njihovo samopouzdanje i učiti ih empatiji. Kada djecu naučimo osnovnim životnim vrijednostima i pružimo im kvalitetno obrazovanje koje budi znatiželju i podstiče kreativnost, spremili smo ih za izazove koje će odrastanje pred njih postavljati. Također, veoma je važno da nastavno osoblje stalno uči i stiče nove vještine, jer, unapređujući sebe, unapređujemo i nastavni proces.

KRATAK OPIS PRAKSE:
Slikovnica za Super dječake nastala je kao rezultat predanog timskog rada asistenata u nastavi dvojice dječaka sa autizmom i učenika u njihovim razredima koji su željeli da olakšaju svojim drugarima učenje životnih vještina koje se uče i mimo škole.
Kako djeca sa autizmom drugačije shvataju i koncipiraju svijet oko sebe, ponekad učenje najjednostavnijih prosocijalnih ponašanja kao što su npr. dijeljenje, pomaganje, saradnja, može biti jako teško i frustrirajuće ukoliko se ne pronađe pravi način.
Oba dječaka vole superjunake i engleski jezik , pa smo iskoristili to kao glavni motiv za izradu slikovnice sa kratkim uputama, na bosanskom i na engleskom jeziku. Slikovnica sadrži različite teme: Posjeta zubaru, U prodavnici,
U restoranu...Svaka tema je razrađena u dvije slike, na prvoj se neki dječak ponaša kako ne bi trebalo, a na drugoj dolazi naš Superjunak (koji predstavlja jednog od dječaka sa autizmom) i popravlja stvar, pokazuje nam ono što je ispravno. Nakon što su završili svoje crteže učenici IV1 su „oživjeli“ crteže i zajedno sa Super junakom M (dječak sa autizmom iz njihovog razreda) odglumili nekoliko situacija i na taj način još i bolje približili slikovnicu njemu. Super junak M je i sam učestvovao u izradi sikovnice, skenirajući crteže i dodavajući tekst.

Priprema: Slikovnica za Superdječake

Pogledaj praksu
2 Februara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram