• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Almedina Lević, Alma Šišić i Amra Bekrić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Almedina Lević: Ja duboko vjerujem da se u odgojno –obrazovnom procesu mora jednaka pažnja posvetiti i onom dijelu koji se odnosi na odgoj. Često mi se čini da taj dio nekao zaostaje ili potpuno izostane. Svako dijete je individua kojoj treba prići sa one strane i na način na koje njemu najbolje odgovara i pružiti mu ne jednu, već milion prilika, dok god traje njegovo školovanje. Neko dijete će uvidjeti prvu priliku i zgrabiti je, a nekom djetetu će tek neka sljedeća prilika biti primamljiva i pogodna da je prihvati. Čvrsto vjerujem da je svako dijete dobro u nečemu i svako od nas treba tražiti taj potencijal i pomoći djetetu da se ono u tom svom potencijalu i ostvari. Veoma je važno djecu naučiti da vjeruju u sebe, jačati njihovo samopouzdanje i učiti ih empatiji. Kada djecu naučimo osnovnim životnim vrijednostima i pružimo im kvalitetno obrazovanje koje budi znatiželju i podstiče kreativnost spremili smo ih za izazove koje će odrastanje pred njih postavljati.

Alma Šišić: Vjerujem da ćete ovim projektom prepoznati istinsku namjeru o važnosti spoznaje da je svako dijete uspješno u odnosu na samog sebe i svoje sposobnosti i da djeci sa posebnim odgojno-obrazovnim potrebama trebamo dati priliku da pokažu šta znaju, u čemu su najbolji.
Ako inkluzija ukazuje na smanjivanje prepreka u obrazovanju za sve učenike i počinje priznavanjem razlika, zašto onda nedopustiti razvoj individualnih sloboda i potreba koji su u interesu djece sa posebnim potrebama!? Treba imati u vidu da stimulativno okruženje i pružanje odgojno-obrazovne podrške značajno bi utacilo na moguće ishode po njihovo lično dobro. Na taj način bi iskoristili i predstavili njihove zanemarene talente koji bi doprinijeli uspješnoj integraciji školske sredine i osigurali im jednake mogućnosti da ispune svoje obrazovne potrebe koje su sastavni dio regularnog obrazovanja.

Amra Bekrić: Vjerujem da svaki učenik sa posebnim osobama, bez obzira na svoj psihički poremećaj nosi u sebi neki poseban talenat, ali samo treba da ga otkrijemo. Sve je do nas hoćemo li ga otkriti ili nećemo. Da bi ga uvidjeli trebamo i podsticati ih da ga pokažu, da sebe ne sputavaju u tom pokazivanju. Zato smo mi tu, ASISTENTI da ih ohrabrimo. Nastojati u toku nastave primjenjivati nove strategije učenja, razvijati kreativnost, ali najviše ih ohrabrivati, bodriti njihov uspjeh, pa makar bio i mali korak, uspjeh je to. Svaki njihov uspjeh je i naš. Tokom rada težiti što više ih osamostaliti u radu. Vjerujte da se i to može, samo treba jaka želja i da je učenik osjeti. Mi smo ti koji to pokrećemo, tako da ako mi hoćemo njihov uspjeh i on će željeti ga!

KRATAK OPIS PRAKSE
TUTOR i JA l je praksa nastala sa ciljem da se djeci koja pohađaju nastavu po Prilagođenom nastavnom planu i programu (PNPP) omogući da se ostvare kao tutori. U projekat je trenutno uključeno 3 djece koje su tutori, odnosno 3 njihova razreda. Ideja da se sva djeca koja rade po PNPP, a pohađaju našu školu uključe u ovaj projekat.Ttrenutno nismo u mogućnosti da to ostvarimo jer smo ograničeni zbog sitacije sa COVID 19 pandemijom i mjere zaštite nam to onemogućavaju, pa smo i projekat svemu malo prilagodili. Emil je dječak sa autizmom i pohađa IV razred. On je jako dobro vlada gradivom iz engeskog jezika i dosta je napredniji u odnosu na pojedine učenike iz svog razreda.Pomaže svojim drugarima kako na času, tako i putem videa koji je snimio za potrebe online nastave.
Down sindrom ne mora nas spriječiti da budemo izvrsni sportisti. Takav je slučaj i sa našom Ajnom koja pohađa 3. razred i koja svoje drugare uči gimnastici.
Danas da bi bli uspješni moramo dobro vladati tehnologijom, a za to se brine Mirza. On pohađa 3. razred i ima autizam. Svojim drugarima pokazuje sve što treba na svom laptopu sa kojim pohađa nastavu ili im snimi tutorijale za potrebe online nastave.
Stručni saradnici/ce na svim nivoima odgoja i obrazovanja

Priprema: TUTOR i JA l

Pogledaj praksu
20 Decembra, 2020
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram