• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Alma Smajić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Naš rad s djecom, roditeljima, kao i kolegicama se temelji na razvoju lične, komunikacijske, analitičke (refleksivne), socijalne, emotivne, interkulturalne, razvojne i vještine u rješavanju problema, odabir i primjena metodologije izgradnje kurikuluma, organiziranje i vođenje odgojno-obrazovnog procesa, određivanje učenikova postignuća u vrtiću, oblikovanje razredno-nastavnog ozračja i razvoj modela odgojnoga partnerstva s roditeljima. Znanja je potrebno preispitati u praksi te na temelju dobivenih rezultata stvarati nova. Smatramo da ključ uspjeha leži u umijeću pristupa djeci, načina pričanja o datim situacijama. Preventivno djelovanje magičnim riječima: izvoli, hvala, molim, izvini prepoznajemo i upoznajemo dječiji razvoj toka misli i na stručan način pristupamo toku dječijih misli i razvijamo komunikaciju koja je ključ uspjeha. Umijeće prepoznavanja vlastitih stanja emocija i izražavanja u ranom razvoju je potrebna za kvalitetan odgoj i dalje obrazovanje te putovanje kroz život.

Kratki opis prakse:

U periodu od 3. jula 2017. godine do 13. augusta 2017. i periodu od 11.6.2018 do 31.8.2018 godine se realizovao dvogodišnji projekat Šareno ljeto 2017i Šareno ljeto 2018 u JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko u Visokom. Projekat koji podrazumijeva aktivno učešće u toku cijele godine u vidu opserviranja i priprema za edukativno, pedagoško – psiholoških radionica namijenjenih djeci. Koncept naših radionica je formiran na umjetničko-kreativnom te interaktivnom pristupu djece. Projekat je uključivao djecu različite uzrasne dobi. U prvom dijelu projekta učešće su uzela sva djeca, drugi dio projekta je uključivao djecu iz 4. vrtićke grupe u funkciji adaptacije i prilagođavanja Kućnog reda, rada i pravila u školskom okruženju. Trećem dijelu projekta su se pridružila i djeca iz 3. Vrtićke grupe radi adaptacije i prilagođavanja za polazak u školu. Dajemo jasan prikaz djeci na inovativan način kako kreativano pristupiti određenom problemu. U toku cijele godine smo se pripremali osluškujući želje i potrebe, navike i ponašanje djece u grupnom i individualnom radu. Na osnovu toga smo selektirale radionice. Projekat je realizovan u ljetnom periodu, vrijeme odmora i raspusta.

Priprema: Šareno ljeto 2017, Šareno ljeto 2018

Pogledaj praksu
8 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram