• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Alisa Ramić-Dudić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Ne učimo za ocjenu, već za život! Mnogo je različitih puteva koji nas mogu dovesti do cilja, a mi trebamo izabrati svoj, originalan, drugačiji, prepoznatljiv, onaj koji će nam istovremeno donijeti i spoznaju, i radost, i afirmaciju. Na tom putu treba da izgradimo sebe, psihički i fizički očvrsnemo, prepoznamo sve ono u čemu smo dobri, jaki i uspješni, i onda igramo na tu kartu. Dakle, učimo da znamo gdje i kako pronaći rješenje, kako da sve oko sebe kritički sagledamo. Učimo da izgradimo i odbranimo svoje stavove i mišljenja, uspostavimo kriterije i mjerila, preispitujemo i korigujemo svoje i tuđe postupke, ali u svemu da budemo i ostanemo ljudi. Što ne bi sebi, nemoj ni drugome! U svemu što radimo trebamo isticati dobre namjere, afirmisati pozitivne i humane vrijednosti. U svakom trenutku trebamo biti svjesni da smo kao učitelji nekome vodič ili svjetlo. Sjetimo se šta je nas motivisalo u životu, a šta ne. Sjetimo se svojih učitelja koji su nam bili svjetlo, ali i onih momenata u svom školovanju zbog kojih smo se osjećali loše, poniženo, potcijenjeno, zbog kojih smo patili. To neka nas vodi u ovom poslu pedagoga, koji stvara, obrazuje i odgaja, sva ostala zanimanja. Nikada ne treba da prestanemo da vjerujemo u učenika! Kakav god problem da ima, mi ga trebamo razumjeti, otkriti pravi uzrok i pokazati mu kuda da gleda. On će sam otkriti šta treba da vidi. Razmišljajmo o njima kao da smo im roditelji. Ponekad nas oduševe, ponekad se ljutimo jedni na druge, ali i mi i oni trebaju znati da nam je do njih stalo. Pokažimo im da svu svoju energiju, znanje i iskustvo ulažemo u tu našu vezu, jer vjerujemo u njih i želimo im sve najbolje. Stoga je od presudne važnosti da se stalno usavršavamo u svom poslu, stalno učimo, otkrivamo nove metode u radu, povezujemo način i uslove života naših učenika sa školskim sadržajima koje trebaju upoznati. Ući ću u diskoteku da vidim zašto u nju hrle moji učenici, a onda ću ih povesti u pozorište i ispričati im svoju katarzičnu priču o svom prvom susretu sa pozorišnom scenom. Moram otići na koncert nekog turbo-folk pjevača, da bih sa učenicima mogla to iskustvo uporediti sa odlaskom u operu ili na koncert klasične muzike. Otvaram fecebook – profil „Razrednica Alisa“ i osnivam grupe: Debatni klub, Novinarska sekcija, Vijeće učenika,... Zašto? Jer sam učiteljica!

KRATAK OPIS PRAKSE
Dva časa obrade lektire „Madam Bovary“ Gustav Flaubert organizuju se sa učenicima drugog razreda srednje škole u obliku sudskog procesa Emi Bovary. Učenicima se na početku mjeseca zadaju zadaci i podijele se u: advokatski tim optužbe, tim odbrane, svjedoci ( Charls, Ema Bovary, Leon, Rodolfo, Charlesova majka, apotekar Ome, trgovac Lere), porota, sudija i njegov pomoćnik.

Priprema: Sudnica

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram