• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Aleksandra Vujmilović

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Svaki vaspitač i pedagoški radnik ujedno je ''slikar okruženja u kojem djeca borave''. Zajedno sa djecom i roditeljima stvara didaktičko okruženje koje će ih potaknuti na učenje, predstaviti trenutna zanimanja djece i načine na koji ih uvodimo u život koji tek trebaju iskusiti i proživjeti. Tolika je privilegija biti bitna karika na početku nečijeg života da je veoma važno da tu ulogu prohvatimo kao veliki izazov i uz pomoć mnogo ljubavi, vizija, ideja, mašte, kreativnosti realizujemo učeće aktivnosti i igre kroz koje se djeca razvijaju. U praksi djeca veoma često nakon aktivnosti govore: ''A možemo se sada igrati''. Treba se truditi da aktivnosti djeci pruzaju veliku priliku da razvijaju svoju maštu, pokažu svoja znanja i da igra bude učenje,a učenje igra. Za mene je rad sa neoblikovanim i prirodnim materijalom od kojeg možemo praviti različita didaktička sredstva, ujedno prilika , ne samo da djeca, već i sami vaspitači razvijau svoju maštu i uče kroz igru. Predstavljam vam didaktičko sredstvo ''Slikarske priče'' koje tokom korištenja uz malo mašte uvijek dobije neki novi oblik aktivnosti.

KRATAK OPIS PRAKSE
Didaktičko sredstvo "Slikarske priče" nastalo je tokom realizacije projekta "Širimo vidike" u sklopu kojeg smo realizovali temu "Slikovnice pričaju priče kroz linije, boje i likovne tehnike". Ovim didaktičkim sredstvom za višestruku namjenu ujedno se podstiče i razvijaju predčitalačke vještine, govorno i likovno stvaralaštvo. Tokom ove aktivnosti djeca razvijaju simboličko mišljenje (prepoznavanje znakova i simbola ili prepoznavanje slova), slaganje riječi sa slikovnim prikazom riječi, slikanje ili crtanje motiva (riječi) uz slikarsku slobodu bogaćenja crteža različitim motivima i sadržajima, osmišljavanje priče na osnovu slike ili više slika i crteža. Kroz rad sa ovim didaktičkim sredstvom nastaju slike i crteži, priče ili slikovnice, video i audio snimci, priča koje su osmislila djeca.

Priprema: Didaktičko sredstvo „Slikarske priče“

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram