• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

AIDA HUBIJAR-ŠIŠIĆ I SENADA LEDINA

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Naša pedagoška uvjerena se temelje na tome da je svako dijete posebno i da kroz svoja interesovanja može spoznati sve ono što je važno. Oduvijek smo vjerovale da djeca najbolje uče kroz ono što ih zanima i interesuje tako smo mi iskoristili temu „Čudesa svemira“. Svako dijete priča svoju priču a posao nas odgajatelja i svih edukatora jeste da ih slušamo, pratimo i prilagođavamo njihovim interesovanjima. Na taj način dijete razvija svoju kreativnost, maštu, logičko mišljenje, jača istraživački i takmičarski duh, svakodnevno izražavaju svoje mišljenje, u svakodnevnom životu iskorištavaju stečena znanja.Trebamo izaći iz svojih okvira, naše komforne zone kako bi djeci učenje postalo interesantna igra bez granica u kojoj će svakodnevno istraživati i pomjerati svoje granice. Djecu trebamo učiti da mogu uspjeti u svemu i da ništa nije nemoguće jer samo tako možemo ojačati njihovo samopouzdanje i stvarati bolju budućnost, ne samo za njih, već i za nas.

KRATAK OPIS PRAKSE:
Kao odgajateljice u JU „Djeca Sarajevo“ vrtiću „Lužani“ primjetile smo da se bolji rezultati u radu sa djecom postižu ako pratimo njihova interesovanja,želje i potrebe te tako i planiramo aktivnosti. Odgajateljice smo u mješovitoj odgojnoj grupi uzrasta od 3 godine do polaska u školu.
Naše iskustvo sa djecom različitog uzrasta nas je uvjerilo da se sa djecom mogu postići fantasični rezultati ako su uključena u donošenju odluka, dobro motivisani tokom aktivnosti i sama aktivnost će biti uspješna. Zbog same mješovite uzrasne grupe kod djece se razvija solidarnost, tolerantnost, uzajamna pomoć starija djece mlađoj djeci tokom naših aktivnosti. U našoj grupi je boravilo i dvoje djece sa poteškoćama u razvoju, gdje smo radile prilagodbu zadataka za njihov uzrast. Jedno dijete je imalo i ličnog asistenta gdje se osjetio napredak na svim razvojim područjima.
Inspirisane raznolikošću uzrasne dobi djece kreirale smo različite aktivnosti koje se uspješno motivirale djecu te tako usvajali ponuđeni sadržaj. Za svako dijete osmislile smo profil sa njihovim postigućima na svim razvojim područjima uz podršku roditelja.
Na kraju sedmice djeca su bila nagrađivana od strane roditelja prema svojim postignućima. Roditelji su imali kontinuirane informacije o svim našim aktivnostima, a mi smo u konačnici postizali super rezultate sa djecom.

Priprema: Čudesa svemira

Pogledaj praksu
25 Januara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram