Adrijana Todorović Panjeta

Profesorica likovnog odgoja i obrazovanja

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Tek kada se "uhvatimo" da nismo nastavnici samo u učionici nego i u restoranu, trgovini, tramvaju, pozorištu, parku, u šetnji,na facebooku i instagramu ili kada ujutro biramo kako se obući, shvatimo da volimo svoj posao i sve pozitivne vrijednosti koje usađujemo djeci želimo pokazati kroz sopstvene primjere. A to je ključ uspjeha! Vjerujem da je znanje cjelokupno tek kada se naučeno i praktično primjeni, a da su nastavnici "vjetar u leđa", neko ko daje podršku i otvara mogućnosti. Neko ko sa svojimučenicima zajedno uči i raste.

Kroz jedanaestogodišnji rad sa srednjoškolcima sam naučila da su u obrazovanju najvažnije tri karike: ljubav, poštovanje i predanost. Ako ih učimoo ljubavi, pokažimo im ljubav da bi znali voljeti. Ako ih učimo o poštovanju, pokažimo im poštovanje da bi znali poštovati, a ako ih učimo o predanosti pokažimo im kako da ideju sprovedu u djelo.

Kako bi učenici bez tenzija uspjevali realizovati zadane ciljeve, u toku časa su ključni: dogovor, uvažavanje, pravičnost i sistematičnost. Predavajući aranžiranje sa dekorisanjem, historiju umjetnosti i praktičnu nastavu učenike uključujemu kulturna dešavanja, povezujem ih sa društvenim zajednicama, PR agencijama i trgovinskim firmama i kroz razne projekte im omogućavam da steknu potrebne kompetencije. Volim zamjeniti zidove učionice zamjenitimuzejima, galerijama, historijskim građevinama, sajmovima ili trgovinskim prostorima i izlozima gdje mogupokazati svoju kreativnost.

Biti nastavnik je izazov. Ponekad smo u isto vrijeme roditelji, psiholozi,pedijatri, sudije, policajci, advokati, bankari...ali nagrada je samo jedna: pošteni i uspješni mladi ljudi.

KRATAK OPIS PRAKSE
Kako bi učenicima aranžerskog smjera, koji se po završetku svog obrazovanja bave dizajniranjem i uređenjem trgovinskih prostora i izloga, omogućila da osjete kako je biti profesionalni aranžer/visual merchandiser i stečeno znanje primjene praktično, osmislila sam projekat Noć aranžiranja koji se uspješno realizovao već tri predhodne školskegodine. Osmišljen je kao praktičan dio završnog ispita maturanata, ali kroz njega djeluju i učenici ostalih razreda. Svake godine maturante povežem sa renomiranim trgovinama u centru Sarajeva za čije izloge rade idejna rješenja i izrađuju dekorativne elemente, a u toku same manifestacije Noć aranžiranja ih uređuju i svoje ideje predstavljaju javno. Projekat učenicima omogućava da kroz stvarne primjere nauče metodologiju aranžiranja tj.da praktično prođu kroz sve faze u aranžiranju: analiza trgovine, robe i izloga, osmišljavanje ideje, vizalizacija ideje, prezentacija ideje, kreiranje budžetne liste, dizajn dekora i realizacija aranžerske forme.

Priprema: Noć aranžiranja

Preuzmi pripremu
Juli 24, 2018


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by Tingea. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku