• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Adrijana Todorović Panjeta

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Tek kada se "uhvatimo" da nismo nastavnici samo u učionici nego i u restoranu, trgovini, tramvaju, pozorištu, parku, u šetnji,na facebooku i instagramu ili kada ujutro biramo kako se obući, shvatimo da volimo svoj posao i sve pozitivne vrijednosti koje usađujemo djeci želimo pokazati kroz sopstvene primjere. A to je ključ uspjeha! Vjerujem da je znanje cjelokupno tek kada se naučeno i praktično primjeni, a da su nastavnici "vjetar u leđa", neko ko daje podršku i otvara mogućnosti. Neko ko sa svojimučenicima zajedno uči i raste.

Kroz jedanaestogodišnji rad sa srednjoškolcima sam naučila da su u obrazovanju najvažnije tri karike: ljubav, poštovanje i predanost. Ako ih učimoo ljubavi, pokažimo im ljubav da bi znali voljeti. Ako ih učimo o poštovanju, pokažimo im poštovanje da bi znali poštovati, a ako ih učimo o predanosti pokažimo im kako da ideju sprovedu u djelo.

Kako bi učenici bez tenzija uspjevali realizovati zadane ciljeve, u toku časa su ključni: dogovor, uvažavanje, pravičnost i sistematičnost. Predavajući aranžiranje sa dekorisanjem, historiju umjetnosti i praktičnu nastavu učenike uključujemu kulturna dešavanja, povezujem ih sa društvenim zajednicama, PR agencijama i trgovinskim firmama i kroz razne projekte im omogućavam da steknu potrebne kompetencije. Volim zamjeniti zidove učionice zamjenitimuzejima, galerijama, historijskim građevinama, sajmovima ili trgovinskim prostorima i izlozima gdje mogupokazati svoju kreativnost.

Biti nastavnik je izazov. Ponekad smo u isto vrijeme roditelji, psiholozi,pedijatri, sudije, policajci, advokati, bankari...ali nagrada je samo jedna: pošteni i uspješni mladi ljudi.

KRATAK OPIS PRAKSE
Kako bi učenicima aranžerskog smjera, koji se po završetku svog obrazovanja bave dizajniranjem i uređenjem trgovinskih prostora i izloga, omogućila da osjete kako je biti profesionalni aranžer/visual merchandiser i stečeno znanje primjene praktično, osmislila sam projekat Noć aranžiranja koji se uspješno realizovao već tri predhodne školskegodine. Osmišljen je kao praktičan dio završnog ispita maturanata, ali kroz njega djeluju i učenici ostalih razreda. Svake godine maturante povežem sa renomiranim trgovinama u centru Sarajeva za čije izloge rade idejna rješenja i izrađuju dekorativne elemente, a u toku same manifestacije Noć aranžiranja ih uređuju i svoje ideje predstavljaju javno. Projekat učenicima omogućava da kroz stvarne primjere nauče metodologiju aranžiranja tj.da praktično prođu kroz sve faze u aranžiranju: analiza trgovine, robe i izloga, osmišljavanje ideje, vizalizacija ideje, prezentacija ideje, kreiranje budžetne liste, dizajn dekora i realizacija aranžerske forme.

Priprema: Noć aranžiranja

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram