• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Adila Salibašić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Moja pedagoška uvjerenja temelje se na ličnom uvjerenju kako se prava magija edukacije dešava onda kada se sruše formalne barijere između nastavnika i učenika, u trenutku kada oni postaju partneri u radu, onda kada svako od učesnika preuzme odgovornost za svoj dio posla. Stoga ne iznenađuje moje istinsko uvjerenje da neformalno i informalno obrazovanje značano doprinose kvaliteti obrazovanja pružajući svakom pojedincu mogućnost izbora da se u skladu sa svojim sklonostima i mogućnostima osjeti kao vrijedan član zajednice kojoj pripada. Tek tada obrazovanje, kristalizirajući smisao života, dodijeljuje i sebi smisao i svrhu postojanja.

KRATAK OPIS PRAKSE
U želji da se kroz neformalno i informalno obrazovanja potaknu promjene u bh. obrazovanju, u okviru rada u Drugoj gimnaziji Sarajevo, osmišljen je projekt simulacije rada bh. državnog nivoa vlasti, simbolično nazvanog do.ba – državna i društvena otvorenost i odgovornost BiH.
Projekt DO.BA je imao za cilj aktueliziranje razvoja ključnih kompetencija kod srednjoškolaca, prvenstveno kod učenika Druge gimnazije kroz volontiranje na organizaciji projekta, a zatim i povezivanje mladih iz cijele zemlje okupljenih oko zajedničke ideje: učestvovanje u simulaciji rada Zastupničkog doma i Doma naroda Bosne i Hercegovine.
Projekt se realizirao tri godine i svake godine je okupljao oko 50 volontera iz škole, 40 učenika-debatanata iz drugih kantona/RS-a/Brčko Distrikta i oko 15 profesora iz cijele BiH.
Intenzivan jednogodišnji rad na osmišljavanju projektnih aktivnosti, usvajanju različitih vidova znanja, istraživanju, razvoj svijesti o tome šta je sve potrebno obezbijediti za realizaciju jedne aktivnosti i kako je uvezati sa ostalim aktivnostima, planiranje vremena, obaveza i dr. samo su neka od znanja, vještina i iskustava koje su srednjoškolci okupljeni oko projekta DOBA imali priliku usvojiti.

Priprema: Projekt DOBA

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram