Adela Dobrić

Odgajateljica

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Kada sam odlučila postati odgajateljica nisam ni slutila koliko izazova ima moje opredjeljenje. Sa 20 godina života nisam znala da je to ogromna odgovornost, da budućnost čovječanstva nosim na plećima, da ću nekada i plakati, a da ću se mnogo više radovati i uživati u svom pozivu, da ću voljeti tuđu djecu gotovo jednako kao i svoju... Jednostavno volim djecu. Volim raditi sa njima i volim raditi za njih. Volim im pomagati da postanu ljudi. Naučila sam, radeći svakodneno svoj posao, da odgovore na mnoga pitanja (a ima ih zaista mnogo) mogu naći u djeci. Samo ih treba znati prepoznati, pročitati, protumačiti i na vrijeme djelovati. Ona nam sve kažu. Mnogo čitam stručnu literaturu. Taj spoj pisane stručne riječi i okruženosti djecom otvara mnoga vrata iza kojih stoje rješenja i čekaju da ih realizujem. I zaista sam ih realizovala. Generacije djece koje sam vodila kroz predškolski odgoj i obrazovanje, te ispratila u školu su danas uspješni đaci, vrijedni mladi ljudi, a njihovi roditelji su danas zahvalni za sve što sam uradila (poneki su tek nakon nekoliko godina to shvatili). To su moji novi prijatelji i promotori dobre prakse i značaja predškolskog odgoja i obrazovanja.

KRATAK OPIS PRAKSE
Usvajanje pravila ponašanja u grupi, saradnja, samoregulacija samo su neki od izazova sa kojima se svaki odgajatelj/ica susreće u svom radu. Uspostavljanje pravila željenih ponašanja u grupi, tabelarna lista djece po kojoj svi dolaze na red, simbolične nagrade označene u tabeli su strategije kojima se u ovoj praksi potiče dječija samostalnost, inicijativa i samokontrola ponašanja. Od posebnog značaja je to što se djeca osjećaju veoma osnaženo, prihvaćeno i cijenjeno od strane vršnjaka dok izvršavaju radne zadatke birajući svoje saradnike u tom procesu. Roditelji imaju uvid u napredak svoje djece svakodnevnim praćenjem obilježja simbolične nagrade u tabeli i kumulativno, nakon četiri mjeseca.

Priprema: Moji sjajni cvjetići – bravo za mene!

Preuzmi pripremu
25 Jula, 2018


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by DOC.ba. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku