• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Adela Dobrić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Kada sam odlučila postati odgajateljica nisam ni slutila koliko izazova ima moje opredjeljenje. Sa 20 godina života nisam znala da je to ogromna odgovornost, da budućnost čovječanstva nosim na plećima, da ću nekada i plakati, a da ću se mnogo više radovati i uživati u svom pozivu, da ću voljeti tuđu djecu gotovo jednako kao i svoju... Jednostavno volim djecu. Volim raditi sa njima i volim raditi za njih. Volim im pomagati da postanu ljudi. Naučila sam, radeći svakodneno svoj posao, da odgovore na mnoga pitanja (a ima ih zaista mnogo) mogu naći u djeci. Samo ih treba znati prepoznati, pročitati, protumačiti i na vrijeme djelovati. Ona nam sve kažu. Mnogo čitam stručnu literaturu. Taj spoj pisane stručne riječi i okruženosti djecom otvara mnoga vrata iza kojih stoje rješenja i čekaju da ih realizujem. I zaista sam ih realizovala. Generacije djece koje sam vodila kroz predškolski odgoj i obrazovanje, te ispratila u školu su danas uspješni đaci, vrijedni mladi ljudi, a njihovi roditelji su danas zahvalni za sve što sam uradila (poneki su tek nakon nekoliko godina to shvatili). To su moji novi prijatelji i promotori dobre prakse i značaja predškolskog odgoja i obrazovanja.

KRATAK OPIS PRAKSE
Usvajanje pravila ponašanja u grupi, saradnja, samoregulacija samo su neki od izazova sa kojima se svaki odgajatelj/ica susreće u svom radu. Uspostavljanje pravila željenih ponašanja u grupi, tabelarna lista djece po kojoj svi dolaze na red, simbolične nagrade označene u tabeli su strategije kojima se u ovoj praksi potiče dječija samostalnost, inicijativa i samokontrola ponašanja. Od posebnog značaja je to što se djeca osjećaju veoma osnaženo, prihvaćeno i cijenjeno od strane vršnjaka dok izvršavaju radne zadatke birajući svoje saradnike u tom procesu. Roditelji imaju uvid u napredak svoje djece svakodnevnim praćenjem obilježja simbolične nagrade u tabeli i kumulativno, nakon četiri mjeseca.

Priprema: Moji sjajni cvjetići – bravo za mene!

Pogledaj praksu
16 Decembra, 2020
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram