• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Prezentiran projekat unapređenja društvene kohezije u devet lokalnih zajednica u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini

Prezentiran projekat unapređenja društvene kohezije u devet lokalnih zajednica u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 23. maj 2023. godine – Pokretanje projekta pod nazivom „Unapređenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), danas je zvanično  najavljeno na ceremoniji održanoj u Sarajevu zajedničkim potpisivanjem povelje.

“Nakon zahtjeva Vijeća ministara sredinom 2022. godine, generalni sekretar Ujedinjenih naroda proglasio je Bosnu i Hercegovinu kvalifikovanom za sredstva i podršku u okviru njegovog globalnog Fonda za izgradnju mira. Ovo je važna prilika za građane Bosne i Hercegovine uz obavezu i opredjeljenje značajnih, dugoročnih sredstava, te stratešku podršku miru i izgradnji povjerenja od strane Ujedinjenih nacija u BiH. Projekat koji danas pokrećemo dio je ovog opredjeljenja gdje će stanovnici Kantona 10 i općina u Republici Srpskoj imati bolji pristup socijalnim službama i pojačanu podršku mentalnom zdravlju.  Stoga se zahvaljujem predstavnicima vlasti na saradnji, kao i IOM-u i UNDP-u i radujem se što će ovaj projekat doprinijeti većem prosperitetu i kohezivnosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.”, izjavila je Dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Projektne aktivnosti bit će fokusirane na zapadni dio Bosne i Hercegovine uključujući općine u Kantonu 10 (Glamoč, Drvar, Bosansko Grahovo, Livno), općine Unsko-sanskog kantona (Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most), kao i u Republici Srpskoj (Mrkonjić Grad i Ribnik), a uz lokalne partnere, provodit će ga Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

„Općina Bosanski Petrovac je jedna multietična sredina koja u Bosni i Hercegovini predstavlja pozitivan primjer zajedništva i društvene kohezije, kako na lokalnom nivou tako i kroz međuopćinsku i međuentitetsku saradnju. Pozitivnih primjera imamo dosta, a pored zajedničkih aktivnosti koje se odvijaju kroz organizacije nevladinog sektora, imamo primjer u obrazovanju koje se odvija u našoj srednjoj mješovitoj školi u kojoj se školuju učenici iz dva entiteta i dva kantona u FBiH. Naša se općina, kao i mnoge druge, već neko vrijeme suočava sa problemom odlaska mladih, pa nam je svakako unapređenje kapaciteta i stvaranje boljih uvjeta i prilika za mlade, od izuzetne važnosti – stoga smo ponosni i ohrabreni da kao općina učestvujemo u ovom projektu“, rekao je Mahmut Jukić, načelnik Općine Bosanski Petrovac, koji je bio i jedan od učesnika današnjeg panela pod nazivom „Ima li budućnosti bez povjerenja i društvene kohezije?“.

U okviru projekta, IOM i UNDP će u naredne dvije godine raditi sa općinskim vlastima na jačanju društvenih usluga i servisa, te kreiranju društvenog okruženja koje potiče na građanski aktivizam mladih, i poticaja na kreiranje prilika za povezivanje mladih i lidera, kako unutar, tako i između zajednica. Posebna pažnja bit će posvećena obrazovnom sistemu i školama koje mogu postati nosioci promjena: planirano je razvijanje i uspostava školskih platformi koje će osigurati samostalno učenje i kontinuirani razvoj kritičkog mišljenja, vrijednosti, principa socijalne pravde i kompetencija za demokratsku kulturu među djecom.

Dio projekta bit će usmjeren na podršku mentalnom zdravlju i profesionalcima iz lokalnih zajednica koji rade u centrima za mentalno zdravlje, centrima za socijalni rad, školama, kao i lokalnim udruženjima koja se bave neriješenim traumama. Kroz osiguravanje treninga za profesionalce za kvalitetniji rad sa građanima, a posebno mladima, koristit će se metodologija za rješavanje transgeneracijskog prijenosa traumatskih iskustava. U tome će pomoći i udruženje veterana koji će se baviti suočavanjem s traumama iz svoje perspektive.

„Koristeći program Konstruktivne upotrebe veteranskog iskustva (KUVI), organizirat ćemo serije dijaloga s ciljem promoviranja mira i suočavanja s prošlošću, te prevazilaženja transgeneracijski prenesenih trauma. Mi veterani želimo pomoći u izgradnji društvene kohezije, koristeći svoje iskustvo da doprinesemo prosperitetu, kako pojedinca tako i zajednica. Poučeni dosadašnjim iskustvom, i u radu sa preko 2500 mladih, smatramo da bi ovakve radionice trebalo organizirati u školama i integrirati u obrazovni sistem s ciljem prevencije nasilja, te podizanja svijesti o ovim temama kroz formalne i neformalne sisteme edukacije“, rekao je Spasoje Kulaga, predsjednik Udruženja građana “Pravi požar” iz Dervente čiji članovi u saradnji sa stručnim licima i partnerima sudjeluju u realizaciji projekta putem mehanizama podrške i načinima da konstruktivno iskoriste svoja iskustva u svojim zajednicama.

Projekat vrijedan 3.5 miliona dolara provode IOM i UNDP, u ime Ujedinjenih nacija u  BiH, u partnerstvu sa domaćim vlastima i relevantnim implementacionim partnerima iz vladinog i nevladinog sektora. Partneri na implementaciji projekta su Program Volonteri Ujedinjenih nacija (UNV), Centar za obrazovne inicijative “Step by Step” Sarajevo, Udruženje “Psiholuminis” Prijedor i udruženje “Pravi požar” Derventa”.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram