11. REGIONALNA KONFERENCIJA ZAJEDNICE INOVATIVNIH NASTAVNIKA I NASTAVNICA

GRADIMO ZAJEDNICU – MOĆ LJUDSKE POVEZANOSTI

Etno selo Stanišići, bijeljina
22. – 25.08.2019. godine

Godina za godinom, i evo stigli smo i do 11. Regionalne konferencije!

Kao i do sada, okupićemo se kako bismo učili i dijelili iskustva, ali više od toga – kako bismo osjetili da pripadamo velikoj zajednici posvećenih profesionalaca u kojoj se naš trud cijeni, naše ideje, promišljanja i brige pažljivo slušaju, kako bismo se smijali i radovali zajedno i ponovno osjetili svu snagu i moć istinske ljudske povezanosti. Upravo to je i tema ovogodišnje konferencije.

Zajednice koje gradimo i kojima pripadamo mogu biti veoma različite – zajednica je i naš razred, odjeljenje, naša škola, nastavnički tim, profesija, kao i zajednica u kojoj živimo. Ma kako različite one bile, ono što ih čini zajednicama je snažan osjećaj pripadanja, osjećaj sigurnosti, uzajamnog poštovanja i brige jednih za druge. U zajednici se upoznajemo, dijelimo i dobro i loše, učimo jedni od drugih, dogovaramo se, pomažemo i radujemo svim uspjesima.

Zašto je osjećaj pripadanja zajednici tako važan? Kako on utiče na dobrobit djece, njihov razvoj i učenje? Jednostavno rečeno, osjećaj pripadanja je esencijalna, duboko ukorijenjena potreba svakog ljudskog bića, i direktno utiče na naše psihičko i fizičko zdravlje, motivaciju i postignuća. Veza sa drugim ljudskim bićima je moćna sila koja u nama gradi osjećaj povjerenja u sebe i druge, daje nam snagu da se mijenjamo i razvijamo, i najdirektnije utiče na zadovoljstvo sopstvenim životom. Škole koje njeguju kulturu u kojem je svaka osoba važna, u kojoj osjećamo da nas „vide, čuju“ i poštuju, i da se možemo na nekoga osloniti, je škola u koju rado idemo i dajemo sve od sebe. Osjećaj pripadanja je direktno povezan sa motivacijom za učenje i akademskim postignućima, smanjenjem izostanaka, napuštanja školovanja i problema u ponašanju. Više od toga, osjećaj pripadanja utiče na razvoj naše rezilijentnosti, spremnosti da se suočimo sa svim životnim izazovima, i radujemo se svakom, i dobro i lošem, danu. Jer…postoji neko kome je stalo do nas.

Cilj ovogodišnje konferencije je osvijestiti važnost izgradnje škole/vrtića kao zajednice svih njenih članova, te ponuditi primjere aktivnosti i dobrih praksi kojima se potiče njen razvoj. Školski kalendar koji smo pripremili za vas, svakog mjeseca postavlja po jedan izazov, koji je ujedno i jedan od 10 koraka u izgradnji naše školske zajednice utemeljene na vrijednostima.

Neka naredna, 2019/20. školska godina bude godina izgradnje zajednica!

U tom duhu, od ove godine naši avgustovski susreti održavaće se pod nazivom Regionalna konferencija Zajednice inovativnih nastavnika i nastavnica.

Prijateljski SEPTEMBAR - RUJAN

Upoznajemo se i gradimo nova prijateljstva.

prijateljstvo
porodica/obitelj

Prijateljski SEPTEMBAR - RUJAN

Upoznajemo se i gradimo nova prijateljstva.

prijateljstvo
porodica/obiteljThe contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by DOC.ba. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku