Armina Kafedžić Briga

NASTAVNICA FIZIKE

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Ulaskom u učionicu, ulazim u mjesto gdje se najugodnije i najljepše osjećam. Kabinet fizike je tako koncipiran i uređen da se i djeca u njemu osjećaju ugodno i da im nikada ne može biti dosadno (jednu polovinu kabineta zauzimaju klupe i stolice, a drugu polovinu postave ogleda i materijala iz fizike). Nemaju sva djeca isti nivo interesovanja za fiziku, a njihovi nivoi predznanja variraju od učenika koji učestvuje na Olimpijadi (Selver Pepić) do učenika koji ne znaju osnovne stvari potrebne za učenje fizike u gimnaziji.

Učenici jasno znaju šta je potrebno da nauče, urade ili pripreme za ocjenu od 2-5 na usmenom odgovoru, takođe i na testu imaju jasnu skalu, ali uvijek ih motivišem da pronađu nešto što je vezano za teme koje u tom mjesecu izučavamo i pronađu neke dodatne zanimljive sadržaje, te tako povećaju svoju ocjenu.

Trudim se da uvijek pronađem vremena da razgovaram sa učenicima, razmijenimo ideje i sl, ali zbog malog broja časova i obima gradiva, došla sam na ideju da našu komunikaciju pretvorimo u virtuelnu, jer se oni u tom svijetu ljepše osjećaju i slobodnije izražavaju. Nastojim da svaki čas učenicima pokušam približiti fiziku, navodeći primjere iz svakodnevnice, načine na koji se neka pojava može drugačije opisati i primijeniti.

Najveća motivacija za dalji rad mi je kada neki učenik koji je na početku školske godine bježao u zadnju klupu, jedva pisao sadržaje s table uradi projekat iz fizike i počne objavljivati svoje vlastite sadržaje na grupi. Tada znam da vrijedi svaka minuta provedena radeći ovo što radim.

KRATAK OPIS PRAKSE
Svako odjeljenje ima svoju grupu na društvenoj mreži Facebook u kojoj učenici objavljuju zanimljive sadržaje iz fizike, urađene zadatke ili zadatke koje možda ne znaju riješiti. U komentarima posta učenici urade zadatak, daju svoje kritičko mišljenje o objavljenom sadržaju isl. Također, obilježimo rođendane naučnika, podsjećajući se na njihov doprinos razvoju fizike. Učenici mogu snimiti izvođenje ogleda uz adekvatno objašnjenje i zaključak, ali i postaviti već objavljeni ogled sa interneta, uz svoje objašnjenje. Za svaku korisnu aktivnost učenici budu nagrađeni plusevima „+“ koji im poslije služe za povećanje ocjena u redovnoj nastavi. Tri sakupljena plusa u komentaru post-a znače povećanje ocjene na usmenom odgovoru ili testu. Na kraju se svi učenici, pa čak i oni koji nisu voljeli fiziku uključe u diskusije, argumentovano komentarišu postavljenje zadatke u grupi, pa samim tim nauče fiziku puno više nego što su planirali.

Priprema: Facebook grupe iz fizike

Preuzmi pripremu
Juli 24, 2018


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by Tingea. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku