Armina Kafedžić Briga

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Ulaskom u učionicu, ulazim u mjesto gdje se najugodnije i najljepše osjećam. Kabinet fizike je tako koncipiran i uređen da se i djeca u njemu osjećaju ugodno i da im nikada ne može biti dosadno (jednu polovinu kabineta zauzimaju klupe i stolice, a drugu polovinu postave ogleda i materijala iz fizike). Nemaju sva djeca isti nivo interesovanja za fiziku, a njihovi nivoi predznanja variraju od učenika koji učestvuje na Olimpijadi (Selver Pepić) do učenika koji ne znaju osnovne stvari potrebne za učenje fizike u gimnaziji.

Učenici jasno znaju šta je potrebno da nauče, urade ili pripreme za ocjenu od 2-5 na usmenom odgovoru, takođe i na testu imaju jasnu skalu, ali uvijek ih motivišem da pronađu nešto što je vezano za teme koje u tom mjesecu izučavamo i pronađu neke dodatne zanimljive sadržaje, te tako povećaju svoju ocjenu.

Trudim se da uvijek pronađem vremena da razgovaram sa učenicima, razmijenimo ideje i sl, ali zbog malog broja časova i obima gradiva, došla sam na ideju da našu komunikaciju pretvorimo u virtuelnu, jer se oni u tom svijetu ljepše osjećaju i slobodnije izražavaju. Nastojim da svaki čas učenicima pokušam približiti fiziku, navodeći primjere iz svakodnevnice, načine na koji se neka pojava može drugačije opisati i primijeniti.

Najveća motivacija za dalji rad mi je kada neki učenik koji je na početku školske godine bježao u zadnju klupu, jedva pisao sadržaje s table uradi projekat iz fizike i počne objavljivati svoje vlastite sadržaje na grupi. Tada znam da vrijedi svaka minuta provedena radeći ovo što radim.

KRATAK OPIS PRAKSE
Svako odjeljenje ima svoju grupu na društvenoj mreži Facebook u kojoj učenici objavljuju zanimljive sadržaje iz fizike, urađene zadatke ili zadatke koje možda ne znaju riješiti. U komentarima posta učenici urade zadatak, daju svoje kritičko mišljenje o objavljenom sadržaju isl. Također, obilježimo rođendane naučnika, podsjećajući se na njihov doprinos razvoju fizike. Učenici mogu snimiti izvođenje ogleda uz adekvatno objašnjenje i zaključak, ali i postaviti već objavljeni ogled sa interneta, uz svoje objašnjenje. Za svaku korisnu aktivnost učenici budu nagrađeni plusevima „+“ koji im poslije služe za povećanje ocjena u redovnoj nastavi. Tri sakupljena plusa u komentaru post-a znače povećanje ocjene na usmenom odgovoru ili testu. Na kraju se svi učenici, pa čak i oni koji nisu voljeli fiziku uključe u diskusije, argumentovano komentarišu postavljenje zadatke u grupi, pa samim tim nauče fiziku puno više nego što su planirali.

Priprema: Facebook grupe iz fizike

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Powered by DOC.ba. Copyright © 2020 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: