Adela Dobrić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Sve stvari u život se vrednuju prema namjerama. Moja čvrsta namjera je da djecu pripremam za uspjeh jer svako dijete može uspjeti. A uspjeh nam osigurava sreću. Duško Radović je u svojim stihovima rekao da „...Ima jedna mudrost stara i za sreću treba dara. Srećan čovek sreću stvara!“ Sa ove tačke gledišta ni sama nisam sigurna da li sam napravila lutku za sebe ili djecu, samo znam da sam sretna što sam uspjela u namjeri da ostavim trajni pečat na
sve nas koji radimo u odgoju i obrazovanju. Kao savremena odgajateljica radim svoj posao tako da znanje i sposobnosti koje imam budu na usluzi drugima. Za mene je veoma važno maloj djeci obezbijediti djetinstvo kakvo zaslužuju. Recept je veoma jednostavan; samo trebamo živjeti svoju profesionalnu opredjeljenost cijelim bićem, dvadeset četiri sata sedam dana u sedmici i uspjet ćemo u svim svojim namjerama.

Kratki Opis prakse:

Moja inovativna praksa je počela početkom aprila 2018. godine i trajat će do kraja januara 2019. godine. U periodu od 10 mjeseci lutka Adellina će provesti 34 vikenda u gostima: 32 vikenda kod djece i 2 vikenda kod odgajateljica. Lutka Adellina je zvanično prva bosanskohercegovačka lutka koju sam napravila od tkanine, visoka je jedan metar, teška 700 grama i sastoji se od 50 dijelova. Svakog petka lutka Adellina „piše“ pismo nekom djetetu iz grupe. U pismu piše šta bi mogli zajedno raditi preko vikenda. Ovom prethodi usmeni dogovor sa roditeljima i o njemu djeca ne znaju ništa kako bi iznenađenje za dijete bilo veće. Uz lutku ide i Dnevnik u koji će roditelji upisati svoje utiske i zanimljive detalje druženja. Ponedjeljkom se lutka vraća u vrtić gdje zajedno čitamo Dnevnik i razgovaramo o svemu što se desilo tokom protekla tri dana. Razgledaju se i fotografije. Djeca upotpunjavaju napisane događaje u Dnevniku pričajući o svojim emocijama počevši od „osvajanja“ Adelline, preko zanimljivih doživljaja, pa sve do rastanka. Također, potičem ih da postavljaju pitanja jedni drugima, upoređuju svoje priče, povezuju ih i zaključuju. Na kraju, popunjene dnevnike, (vjerovatno će biti dva) roditelji i djeca će imati priliku pogledati kod svojih kuća ili na radionici u vrtiću.

Priprema: ADELLININO LUTKALIŠTE

20 Avgusta, 2019
Powered by DOC.ba. Copyright © 2020 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: