Pregled trećeg dana 12. Regionalne konferencije ZIN-a

Ništa manje zanimljiv i izazovan i treći dan Konferencije! Čuli smo perspektivu direktora/ica i stručnih saradnika/ca, stavili se na trenutak i u „njihove cipele“, i pokušali razumjeti šta je sve potrebno uraditi kako bi škola uopšte funkcionisala, a onda i kako bi funkcionisala kao tim.

O klimi podrške i brige jednih  drugima, o modelovanju ponašanja a naviše strpljenja u svim situacijama govorila nam je direktorica Jelena Čančar iz Foče sa svojim neizbježnim osmjehom i optimizmom. Direktor Đenan Hodžić iz Viteza podijelio je sa nama nevjerovatnu priču o izgradnji vanjskih učionica i amfiteatra, izgradnji parkova i mnogim drugim inicijativama koje daleko nadilaze tradicionalno viđenje uloge škole. Razmišljali smo o svemu što želimo ostaviti iza sebe i o tome kako želimo da nas pamte.

Borka Matić iz Viteza, Maida Ćatić – Idrizović iz Bugojna i Snežana Vidović iz Zvornika govorile su o važnoj ulozi pedagoga, psihologa i drugih stručnih saradnika, o brizi za mentalno zdravlje djece i nastavnika, o cjelodnevnoj komunikaciji i sa timovima i sa roditeljima i sa djecom, o organizaciji rada u školama koje imaju preko 1000 djece…. i još mnogo toga. Zaključak dana je da niko od nas nema sve odgovore, da svi imamo pravo griješiti (pa i direktori :-)) i da sve možemo riješiti samo ako se slušamo i poštujemo.

PRVU SESIJU POGLEDAJTE NA OVOM LINKU.

Rasprava u malim grupama je bila veoma živa i, kao i uvijek, nedostajalo je vremena. Podijelili smo i neke manje lijepe priče o školskim kulturama unutar kojih ne vlada sklad, o tome da se glas nastavnika ponekad ne uvažava, o tome kako je teško biti „drugačiji“ u svojoj sredini, o tome da li se trud pojedinih nastavnika ili grupa koje „vuku“ prepoznaje i uvažava… Otvorili smo pitanja na koje ćemo nastaviti da tražimo odgovore, uključujući i ona vezana za obuku direktora, evaluaciju njihovog rada, autonomiju škola i sl.

Pozvali smo sve direktore da se uključe u mrežu za podršku i potraže korisne materijale na www.skolausrcuzajednice.com

VEČERAŠNJU BESJEDU POGLEDAJTE NA OVOM LINKU.

Tokom sutrašnjeg, posljednjeg dana Konferencije, o planovima za budućnost i ulozi NVO. Pomozite nam da svoje planove uskladimo sa vašim potrebama i da nastavimo zajednički otvarati i odgovarati na mnogobrojna pitanja.

Vidimo se tačno u podne na nekoj od platformi (Facebook, Youtube ili www.inskola.com) a nakon toga na Zoom-u u diskusiji.

Ne propustite Besjede u 19.00 sa dobitnicima NIN-a za 2019. godinu, nastavnicima i praksama koji su nam svima inspitacija!

Pišite nam, podijelite vaše ideje, sugestije, primjere prakse, utiske..

LIVE BLOG možete pronaći na OVOM LINKU.

Do sutra!

Step by Step team 🙂

29 Aprila, 2021

0 responses on "Pregled trećeg dana 12. Regionalne konferencije ZIN-a"

Leave a Message

Powered by DOC.ba. Copyright © 2020 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: